Historien bakom VMZINC

 

Från arkeologiska utgrävningar vet man att zink användes till smycken och begravningsurnor redan i det gamla Egypten och Grekland.

1530 klassificerade en vetenskapsman zinken som en metallart men det skulle dröja ända fram till 1806 tills belgaren Jean-Jacques-Daniel Dony, mer känd som ”Abbé Dony", upptäckte den metod och process som idag används för att utvinna zink.

1809 fick Abbé Dony under Napoleons styre patent på utvinningsmetoden. Vid samma tidpunkt beviljades han gruvrättigheter till Vieille Montagne i Belgien.  Namnet VMZINC uppstod som en förkortning av Vielle Montagne. 

 

 

Rättigheterna till gruvdriften övertogs 1813 av familjen Mosselman.

 

”Société des Mines et des Fonderis de Zinc de la Vielle Montagne”, stiftades den 24 maj 1837. Den nya koncernen blev det fruktbara resultatet av fusionen mellan familjen Mosselman och Banque de Belgique.

Zink blev ganska snabbt en stark konkurrent till bly och koppar och fick en dominerande ställning i det moderna Paris arkitektur och byggnadskonst under den berömda stadsarkitekten Haussman.

1853 grundades "Compagnie Royale Asturienne de Mines" och 1987, 140 år senare, gick de båda bolagen ihop och blev Vieille Montagne France. 1993 anslöt man sig till Union Minière-koncernen som i september 1993 blev VMZINC-koncernen. Namnet VMZINC skapades genom förkortningen av Union Minière + "core" som direkt översatt betyder kärna eller hjärta.